Zubni implanti

Zdravi zubi su jedan od temelja ispravnog funkcionisanja ljudskog organizma, a svaki kvar zuba može pokrenuti lanac neugodnih komplikacija, koji pored toga što se odražava na zdravlje, utiče i na samopouzdanje pojedinca. Društvo sve više ceni estetski privlačan osmeh, zbog čega ne čudi porast za postizanje savršenog holivudskog osmeha. U tom procesu, zubni implanti su postali jedna od ključnih metoda za postizanje željenog izgleda!

Šta su zubni implanti?

Iako stomatolozi najčešće govore odvojeno o krunicama i implantima, izraz “zubni implant” najčešće podrazumeva tri dela sistema zubnog implanta: krunicu – koja je vidljiv deo, abatment – koji je veza između krunice i šrafa, i šrafa – koji se postavlja u kost i predstavlja zamenu prirodnom korenu zuba. 

Zubni implant predstavlja zamenu za prirodni koren izgubljenog zuba. Materijal od koga se izrađuju zubni implanti je titanijum. Titanijum je materijal koji je u potpunosti biokompatibilan sa ljudskim organizmom, što znači da ljudsko tele neće reagovati na njega i potencijalno ga odbaciti kao strano telo. 

Zubni implant je dizajniran poput vijka, što značajno olakšava proces njegove ugradnje i osifikacije (proces stvaranja kosti oko ugrađenog implanta i njegovo povezivanje sa vilicom). Nakon ugradnje, zubni implant je spreman za nadogradnju sa odgovarajućom protetskom nadoknadom koja je estetski i funkcionalno najbliža prirodnom izgledu i funkciji zuba.

Ukoliko se radi nadoknada više krunica sistemom implanta, broj šrafova je uglavnom manji od broja krunica – jer 4-6 šrafova po vilici je dovoljno za držanje svih krunica u jednoj vilici.

zubni-implanti-sistem

U nastavku teksta, stručni tim Dentin stomatološke ordinacije Vam je spremio odgovore na najčešća pitanja vezana za zubne implante.

 

Kada se zubni implanti koriste kao rešenje u stomatologiji?

Zubni implanti se mogu koristiti kao rešenje u različitim situacijama:

 • Kod gubitka samo jednog zuba – u ovoj situaciji nakon ugradnje zubnog implanta se izrađuje i postavlja zubna krunica, čime se u potpunosti rešava problem bez brušenja susednih zuba.
 • Kod gubitka više zuba – Ugradnjom zubnih implanta je moguće izraditi zubne mostove, što značajno olakšava svakodnevni život pacijenta. Ovo rešenje predstavlja odličnu alternativu zubnim protezama.
 • Kod nedostatka svih zuba – u ovoj situaciji, samo četiri do šest implanata mogu poslužiti kao osnova za pravljenje mosta na svim zubima. Ove metode su poznate kao “All On Four” ili “All On Six” koncept.
zubni-implanti-sistem

Kako izgleda procedura ugradnje zubnih implanta?

Ukoliko ste zainteresovani za ugradnju zubnih implanta, neophodno je da prvo zakažete termin za konsultacije tokom kojeg će stomatolog ordinacije Dentin izvršiti detaljan stomatološki pregled i utvrditi da li ste pravi kandidat za ugradnju zubnih implanata.

Kako detaljnije izgleda procedura pre i tokom ugradnje zubnih implanata možete pročitati u nastavku teksta.

Procedura pre ugradnje zubnih implanta

Prilikom Vaše prve posete, naš doktor stomatologije će izvršiti detaljan stomatološki pregled i izvršiti analizu u cilju potencijalne ugradnje zubnog implanta. Tokom ovog procesa pacijent će biti informisan o svim detaljima procedure i zajedno sa našim stomatologom napraviti detaljan plan ugradnje veštačkog zuba (implanta). Plan terapije podrazumeva definisanje broja zubnih implanata i krunica koje se potrebne. Ovaj prvi korak je od izuzetne važnosti, kako bi se dobio tačan uvid u stanje kosti vilice na koju se ugrađuje implant, kao i prisutnost eventualnih apsolutnih i relativnih kontraindikacija za ugradnju implanta kod pacijenta (ukoliko postoje). Detaljna i pravilna analiza je važna, kako bi se izbegle sve moguće komplikacije u budućnosti.

Ispunjavanje uslova za ugradnju implanata – Naš stomatolog će kroz nekoliko koraka utvrditi da li pacijent ispunjava sve kriterijume za ugradnju implanta, a to su:

 • Analiza 3D ortopana: Ako 3D orotpan tj. CBCT snimak pokaže da pacijent poseduje dovoljno vilične kosti za ugradnju zubnog implanta onda je sigurno da je on kandidat za dentalni implant. U slučaju da stomatolog nakon analize 3D snimka utvrdi da ne postoji dovoljno vilične kosti za ugradnju implanta, potrebno je prvo pristupiti nadoknadi kosti, a tek potom ugradnji implanta. Postupak nadoknade vilične kosti nije komplikovan zahvat, ali važno je napomenuti da u tom slučaju pacijent može očekivati dodatne finansijske troškove.
 • Stanje (analiza) mekih tkiva – danas je poznato da uspeh implantskog zahvata zavisi i od stanja mekih tkiva (desni) – uspeh implantskog zahvata je veći ukoliko je veća debljina mekih tkiva na vilici. Ukoliko debljina mekih tkiva nije zadovoljavajuća, pored nadoknade kosti u pojedinim slučajevima, potrebno je izrvršiti i nadoknadu mekih tkiva pre zahvata.
 • Detaljni stomatološki pregled – tokom koga stomatalog utvrđuje opšte stanje u usnoj duplji, poput odnosa među vilicima, da li postoji prisustvo bruksizma, prisustvo parodontopatije, prisustvo karijesa, mekih naslaga ili kamenca na ostalim zubima kod pacijenta. Pre početka bilo koje zubno-implantne terapije, ovakva stanja je potrebno sanirati. 
 • Opšte zdravstveno stanje organizma pacijenta – što je opšte zdravsteno stanje pacijenta bolje – veća je mogućnost za prihvatanje implanta. Iako prisutnost hroničnih oboljenja smanjuje šanse za uspeh implantske terapije, važno je napomenuti da u današnje vreme postoje utvrđeni protokoli kako da se pristupi ugradnji implanta u slučaju svakog od hroničnih oboljenja. Zaključak je dakle da većina hroničnih oboljenja nisu apsolutna kontraindikacija da se ne preduzme ugradnja implanta, već samo iziskuju kompleksniju proceduru.
 • Dodatni faktori – Starost ne igra bitnu ulogu u planu terapije, koliko podrazumevano odsustvo težih oboljenja (npr. maligna) i loših navika (npr. pušenje). Pušači imaju manje šanse za uspešnu integraciju implanta.

Procedura ugradnje zubnih implanta

Danas se proces ugradnje zubnih implanata smatra rutinskim zahvatom, izvodi se u lokalnoj anesteziji, i obavlja se sa preko 95% uspešnosti. Napominjemo da sam proces ugradnje implanta može da počne tek kada se ustanovi da je pacijent dobar kandidat i postoji dovoljno vilične kosti za izvođenje ove intervencije. U zavisnosti od broja implanata koji se ugrađuju, procedura ugradnje može da traje od 60 minuta do više sati. 

Smatramo da je za naše buduće pacijente izuzetno korisno da se upoznaju sa svim detaljima procesa ugradnje implanata, pa smo Vam u nastavku spremili odgovore na najčešće postavljana pitanja koja su vezana za ovu proceduru.

 

Zubni implanti – cena

Cena ugradnje zubnih implanata je faktor koji kod pacijenata ponekad odigra presudnu ulogu između ovog i alternativnih stomatoloških rešenja. Ukoliko se odlučite da je vreme da nadoknadite jedan ili više zuba koji Vam nedostaju – uveravamo Vas da je stomatološka ordinacija Dentin prava adresa za Vas!

Pozovite nas, i zakažite konsultacije tokom kojih će Vam naši stomatolozi preporučiti najbolje stomatološko rešenje po pristupačnim cenama.

Stručni tim ordinacije Dentin ima decenijsko iskustvo u ugradnji zubnih implanta i više hiljada zadovoljnih pacijenata koji su nam do sada ukazali poverenje.

 

POZOVITE NAS

Koliko traju zubni implanti?

Nakon izvršene ugradnje implanta i njegovog prihvatanja od strane organizma – u najvećem broju slučajeva implant traje doživotno. Sam šraf implanta nema vek trajanja i održavanje mu nije potrebno, jer je nakon ugradnje i srastanja sa vilicom prekriven desnima i ne vidi se. Međutim od izuzetne važnosti je održavanje higijene oko zubnih implanata i postavljenih krunica kada je ugradnja završena. Deo kojem je potrebno u redovnoj higijeni posvetiti najveću brigu je spoj šrafa zubnog implanta i abatmenta gde svako zadržavanje kamenca, plaka, ostataka hrane i bakterija može dovesti do upale desni i upale kosti oko implanta. Ova situacija može biti potencijalno opasna, jer zubni implant, za razliku od prirodnog zuba, nema mogućnost odbrane.

Stoga, osnovni saveti nakon ugradnje zubnih implanata bi bili: održavajte odličnu oralnu higijenu i poštujte preporučene intervale za kontrolu stanja zubnih implanata kod Vašeg stomatologa na svakih šest meseci. Tokom redovnih kontrola, Vaš stomatolog će na vreme prepoznati i upozoriti Vas na eventualne probleme ukoliko oni postoje.

U stomatološkoj ordinaciji Dentin pridajemo veliku važnost obuci i edukaciji naših pacijenata o pravilnom održavanju protetičkih i implantskih radova. Smatramo da je prevencija i odlična oralna higijena najbolji način da se smanji mogućnost komplikacija koji zahtevaju vanredne dolaske pacijenata u našu ordinaciju. 

Za  sva dodatna pitanja, konsultacije, i savete oko održavanja oralne higijene – naš stručni tim Vam je dostupan za sve odgovore, bez obzira da li ste već naš postojeći pacijent.

 

POZOVITE NAS

Najbolji zubni implanti

U Dentinu smo svesni da ugradnja zubnih implanata predstavlja značajnu investiciju u Vaše oralno zdravlje. Zbog toga smo posvećeni ugradnji isključivo najboljih zubnih implanata, napravljenih od vrhunskih materijala, i dizajniranih u skladu sa najnovijim trendovima u dentalnoj medicini. 

Danas su uglavnom u upotrebi titanijumski implanti kao zamena prirodnom korenu izgubljenog zuba. Njihova mikropskopski nepravilna površina pomaže ćelijama koštanog tkiva vilice da se lakše priljube, ubrzavajući integraciju implanta u vilicu. Međutim, izborom proizvođača i materijala od koga je izrađen zubni implant se priča ne završava. Podjednako je bitan oblik šrafa implanta, vrsta konekcije između abatmenta i krunice, izbor adekvatnih dimenzija koji utiču na efikasnost i dugovečnost implanta.

U našoj neumornoj potrazi za izvrsnošću, najčešće praktikujemo titanijumske implante, uprkos zubnim implantima izrađenim i od drugih materijala. Zašto je tako? Snaga, biokompatibilnost i bioaktivnost titanijumskih zubnim implanata su neprevaziđene – čineći ga optimalnim izborom za izdržljivo i doživotno rešenje.

 

U Dentin-u ne nudimo samo zubne implante. Pružamo vrhunsku uslugu ugradnje najkvalitetnijih zubnih implanata na tržištu, uz višegodišnje iskustvo u implantologiji i kontinuiranu podršku svakom pacijentu pre, tokom i nakon procedure. Vaše ukazano poverenje, nas obavezuje da Vam vratimo novi osmeh i samopouzdanje kakvo zaslužujete.

Za sva pitanja, konsultacije i zakazivanje, možete nas kontaktirati putem emaila, ili telefona. Nas stručni tim će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku sa svim detaljima.

POZOVITE NAS

Najjeftiniji zubni implanti

Pojedine reklame sa akcentom “najjeftiniji zubni implanti” mogu izgledati primamljivo za pacijente. Međutim, podsećamo Vas da je važno ne zaboraviti činjenicu da zubni implanti nisu samo jednokratna kupovina – oni su dugoročna investicija u Vaše oralno zdravlje i kvalitet života.

Jeftine opcije zubnih implanta na tržištu mogu na prvi pogled izgledati kao ponuda koja se ne odbija, ali niža cena može istovremeno signalizirati: implante nepoznatog porekla ili lošijeg kvaliteta izrade, manje iskusne stomatologe i implantologe koji bi vršili intervenciju, upitnu garanciju na implante i njihovu trajnost ili neadekvatno brigu nakon izvršene ugradnje. Verujemo da niko od nas ne želi ovu vrstu kompromisa. Stoga, šta bi bio savet?

Umesto fokusiranja isključivo na početne troškove, razmislite o dugotrajnoj vrednosti koju dobijate Vašom investicijom. Investicija u implante superiornog kvaliteta, postavljene od strane iskusnih implantologa, koji pružaju trajnost, udobnost i besprekoran prirodan izgled – ne samo da poboljšava Vaše trenutno oralno zdravlje, već takođe smanjuje verovatnoću od budućih komplikacija ili troškova povezanih sa ispravkama ili zamenama.

Kada izaberete stomatološku ordinaciju Dentin kao adresu za ugradnju zubnih implanata – ne samo da obnavljate sadašnji osmeh – već osiguravate njegov sjaj za dugo godina.

Kontaktirajte nas već danas, zakažite konsultacije sa našim stručnim timom i krenite korak ka novom osmehu!

 

POZOVITE NAS

Zubni implanti – za i protiv – benefiti i rizici

Činjenica je da zubni implanti mogu značajno poboljšati kvalitet života, estetski izgled i zdravlje osobi kojoj su potrebni. Međutim, ponekad se tokom postavljanja zubnog implanta ili mnogo kasnije mogu javiti komplikacije. Neke komplikacije rezultuju odbacivanjem implanta, što može zahtevati dodatni hiruški zahvat kojim je potrebno zameniti postojeći zubni implant. Iako su ovo retki, i relativno izolovani slučajevi, dešavaju se.

Generalno, prednosti ugradnje zubnih implanata daleko prevazilaze rizike i komplikacije koji se javljaju u pojedinim slučajevima. U nastavku teksta”zubni implanti za i protiv” Vam iznosimo najvažnije prednosti i rizike zubnih implanata.

Prednosti zubnih implanata

 • Zubni implanti obnavljaju do 90% funkcije izgubljenog zuba
 • Krunica zubnog implanta obnavlja estetski izgled izgubljenog zuba (ili više njih) u potpunosti
 • Ugradnja zubnih implanta pomaže u sprečavanju gubitka kosti vilice
 • Čuvaju zdravlje kosti vilice i desni
 • Implanti pomažu u stabilizaciji susednih (bližih) zuba
 • Poboljšava kvalitet života pacijenta

Mogući rizici i komplikacije povezani sa zubnim implantima

 • Povreda okolnih tkiva tokom operacije
 • Odbacivanje implanta – uzrokovano sistemskom infekcijom, nekontrolisanim dijabetesom ili lokalnom infekcijom zbog usporenog zarastanja (npr. kod pušača).
 • Teškoće u čišćenju desni oko implanta – uzrokovano lošom oralnom higijenom
 • Zubni implanti i magnetna rezonanca (MRI) – uvek obavestite zdravstvene radnike i tehničare prilikom snimanja (MRI ili rendgen) ukoliko imate ugrađene zubne implante. Iako do sada nema prijavljenih nepovoljnih situacija izazvanih ugrađenim zubnim implantima, u pojedinim situacijama implanti mogu “iskriviti” i zasmetati snimanju.

Saveti za pacijente nakon ugradnje zubnih implanta

Osnovni saveti za pacijente nakon ugradnje zubnih implanata su:

 • Održavajte odličnu oralnu higijenu – pažljivo pratite uputstva koja Vam je dao Vaš stomatolog. Održavanje besprekorne higijene usne duplje, naročito oko implanta i okolnih zuba je vrlo važno za dugoročni uspeh i trajnost implanta.
 • Redovno posećujte stomatologa – poštujte preporučene intervale za redovne stomatološke preglede od strane Vašeg stomatologa.
 • Ukoliko osetite bol ili da je implant labav – odmah obavestite Vašeg stomatologa.

 

Tim stomatologa ordinacije Dentin Vam je dostupan za sve konsultacije, preglede i intervencije, bez obzira da li ste do sada bili naš pacijent.

 

 

POZOVITE NAS

Zubni implanti – iskustva pacijenata

Ugradnja zubnih implanata danas se smatra rutinskom procedurom, i iskustva najvećeg broja pacijenta su pozitivna.  Danas se procedura ugradnje implanata izvodi u više od 95% slučajeva uspešno, komplikacije su veoma retke, a pacijenti celu proceduru najčešće porede sa običnim “vađenjem zuba”.

U pojedinim slučajevima, postoje relativne i apsolutne kontraindikacije za izvođenje procedure ugradnje implanta. Ukoliko doktor stomatologije tokom detaljnog pregleda ne utvrdi prisustvo faktora koji bi se smatrali relativnim ili apsolutnim kontraindikacijama za izvođenje procedure, te postoji dovoljno vilične kosti za ugradnju implanta – pacijent je dobar kandidat, i može se pristupiti proceduri.

Ukoliko se ustanovi prisustvo relativnih kontraindikacija – potrebno je sanirati prisutne probleme, i prilagoditi proceduru adekvatno stanju pacijenta. Relativne kontraindikacije mogu biti na primer: dijabetes melitus, loša oralna higijena, kao i pušenje.

U situacijama kada su prisutne apsolutne kontraindikacije za izvođenje procedure – potrebno je pronaći alternativno stomatološko rešenje proceduri ugradnje implanta, jer je rizik od odbacivanja implanta u ovim slučajevima prevelik (npr. prisutnost malignih oboljenja, kompromitovanost imunog sistema, autoimune bolesti i slično).

Za sve detalje oko procedure ugradnje implanata, stručni tim stomatološke ordinacije Dentin Vam stoji na raspolaganju putem emaila ili telefona.

 

POZOVITE NAS
zubni-implanti

Spremni za Osmeh?

Zakažite pregled