Protetika

Bezmetalne keramičke krunice/metalo-keramičke krunice

Bezmetalne keramičke krunice su protetske nadoknade koje su u potpunosti izrađene od keramike. Savršeno se uklapaju sa preostalim zubima pacijenta. Izgled keramičke krunice je sličan prirodnim zubima.

Visokopolirana keramika onemogućava retenciju naslaga hrane za površinu krunice. Važno je istaknuti očuvanje desni, nema njihovog prebojavanja i pojave tzv. metalnog ruba oko krunice zuba.

U poređenju sa metalo-keramičkim krunicama, brušenje zuba za ovu vrstu protetske nadoknade je manje i odvija se u nivou desni zuba, dok se kod metalo-keramike linije preparacije zuba nalazi ispod nivoa desni.

Indikovane su kako na prednjim tako i na bočnim zubima. Dozvoljena je i kombinacija keramičkih i metalo-keramičkih krunica. Više povezanih bezmetalnih krunica predstavlja bezmetalni keramički most.

Idealna translucentnost i transparentnost keramike, bezmetalnu krunicu čini najlepšom zubnom nadoknadom. Propuštanje svetlosti je skoro pa identično prirodnom zubu! Dugotrajnost, biokompatibilnost i savršena estetika samo su neki od faktora koji će Vas opredeliti za ovu vrstu protetskog rada.

Metalo-keramičke krunice sastavljene su od legure metala na koju se potom nanosi keramika kako bi se postigle odgovarajuće estetske karakteristike. Zub se za ovu vrstu protetske nadoknade brusi ispod nivoa desni. S godinama dolazi do povlačenja desni i pojave metalnog ruba oko krunice zuba. Zbog prisutnosti metala transparencija gotovo da i ne postoji. Metalo-keramičke krunice su biokompatiblne sa zadovoljavajućim estetskim karakteristikama.

krunice-za-zube

Fasete

Fasete, viniri, predstavljaju najmanje invazivan vid protetske terapije koji vaš osmeh može učiniti savršenim. Fasete su tanke ljuspice koje se postavljaju na prednju površinu zuba i na taj način koriguju njihov oblik, boju i položaj. Postoje dve vrste faseta: kompozitne i keramičke.

Kompozitne fasete se izrađuju od kompozita, materijala za izradu belih plombi, dok se keramičke fasete izrađuju od keramike. Kompozitne fasete imaju znatno lošije estetske i mehaničke karakteristike od keramičkih, pa je i njihova dugotrajnost znatno kraća. Zub se brusi minimalno, 0,5mm, tek koliko je potrebno za smeštanje fasete.

Istine i zablude:

1. Non-prep fasete postoje i indikovane su isključivo kod pacijenata koji imaju dovoljno veliki razmak između svojih, prirodnih zuba.

2. Fasete se rade na prednjim zubima koji se nalaze u liniji osmeha.

3. Ne remete funkciju prirodnih zuba. Pacijent sa fasetama normalno odgriza hranu prednjim zubima, kao što je to činio i pre faseta.

Zahvaljujući fasetama možete dobiti savršen osmeh uz maksimalno očuvanje Vaših prirodnih zuba!

Spremni za Osmeh?

Zakažite pregled