Bezmetalne krunice

Da li razmatrate rešenje za obnovu oštećenih zuba ili niste zadovoljni trenutnim izgledom osmeha? Bezmetalne krunice su popularna i veoma efikasna opcija za pacijente koji traže dugotrajno i prirodno rešenje.

Stručni tim Dentin stomatološke ordinacije je u ovom sveobuhvatnom vodiču za Vas istražio sve prednosti bezmetalnih krunica, vrste, cene, proceduru izrade i naveo savete za pravilno održavanje bezmetalnih krunica sa ciljem da Vam pomognemo da postignete i zadržite osmeh koji ste oduvek želeli!

Šta su bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice (bezmetalne keramičke krunice) su protetsko rešenje koje se koristi za rekonstrukciju i zaštitu oštećenih zuba. Izrađuju su od visokokvalitetnih keramičkih materijala, bez metala, što doprinosi prirodnom izgledu i njihovim izvanrednim estetskim karakteristikama.

Bezmetalne krunice odlikuje izuzetna čvrstoća i trajnost, a zbog svoje biokompatibilnosti smanjuju rizik od odbacivanja i preosetljivosti koja se može javiti kod pojedinih pacijenata. Danas se bezmetalne krunice sve više koriste zbog svoje dugotrajnosti, čvrstoće i estetskih prednosti koje pružaju. U ovom vodiču ćemo Vam detaljnije objasniti sve aspekte keramičkih krunica kako bismo Vam pomogli da donesete najbolju odluku za Vaše oralno zdravlje.

U nastavku teksta, stručni tim Dentin stomatološke ordinacije Vam je pokrio sledeće teme koje se tiču bezmetalnih krunica, kao i odgovore na najčešće postavljana pitanja:

bezmetalne-krunice

Bezmetalne krunice i njihove prednosti

Kao protetsko rešenje, bezmetalne keramičke krunice imaju sledeće prednosti:

 • Estetika: Bezmetalne krunice su poznate po svom prirodnom izgledu. Bojom su najsličnije prirodnim zubima, što ih čini izvrsnim rešenjem za restauraciju prednjih zuba.
 • Biokompatibilnost: Kako samo ime kaže, za razliku od metalo-keramičkih krunica ove krunice ne sadrže metal u svom sastavu. Ugradnjom bezmetalnim krunica postoji manji rizik od odbacivanja ili pojave preosetljivosti kod pacijenta.
 • Snaga i izdržljivost: Zbog napretka u dentalnim materijalima i tehnologiji, moderne bezmetalne krunice nude izvanrednu čvrstoću i trajnost, uporedivu sa tradicionalnim metalo-keramičkim krunicama.
 • Manje invazivna procedura: Procedura ugradnje bezmetalnih krunica je manje invazivna u poređenju sa ugradnjom metalo-keramičkih krunica. Tokom procedure ugradnje, sačuvaće se više prirodne zubne strukture.

Vrste bezmetalnih keramičkih krunica

U savremenoj stomatologiji se danas upotrebljava nekoliko vrsta bezmetalnih keramičkih krunica:

 • Feldspatske keramičke krunice: Feldspatske bezmetalne krunice izrađuju se od keramike, što rezultuje izvanrednom estetikom koja podseća na izgled prirodnih zuba. Feldspatske mogu biti manje izdržljive od drugih keramičkih opcija.
 • Litijum-disilikatne krunice: Ove krunice su napravljene od visokootpornog staklo-keramičkog materijala koji kombinuje odličnu estetiku sa superiornom trajnošću. Idealna su opcija za pacijente koji zahtevaju trajno rešenje, uz prirodni izgled zuba.
 • Cirkonijum krunice: Poznate su po izuzetnoj čvrstoći i trajnosti, cirkonijum krunice se često preporučuju pacijentima koji zahtevaju restauraciju na molarima ili pacijentima sa bruksizmom. Cirkonijum krunice se kombinovati sa keramikom iz estetskih razloga.

Zakažite konsultacije u stomatološkoj ordinaciji Dentin već danas, i naš stručni tim će Vam pomoći u odabiru najboljeg rešenja za Vaš novi osmeh.

POZOVITE NAS

Proces izrade bezmetalnih krunica kod stomatologa

Proces izrade bezmetalnih krunica se sastoji iz nekoliko faza:

 • Konsultacija i procena stomatologa: Vaš stomatolog će obaviti temeljan pregled kako bi utvrdio da li ste pogodan kandidat za izradu bezmetalnih keramičkih krunica. Uzimaće u obzir faktore kao što su pozicija zuba, funkcija i estetika.
 • Priprema: Vaš stomatolog će pažljivo ukloniti mali deo zubne strukture na čije mesto će doći buduća krunica. U fazi pripreme, biće napravljen otisak pripremljenog zuba sa svrhom izrade buduće bezmetalne krunice koja će savršeno odgovarati. 
 • Postavljanje privremene krunice: Privremena krunica biće postavljena preko prethodno pripremljenog zuba, dok se keramička krunica izrađuje.
 • Postavljanje bezmetalne keramičke krunice: Kada prilagođena keramička krunica bude spremna, stomatolog će ukloniti privremenu krunicu i pažljivo cementirati trajnu krunicu. Ovom prilikom proveriće savršeno poravnavanje sa okolnim zubima.

Cena bezmetalnih keramičkih krunica

Cena izrade bezmetalnih krunica se formira u zavisnosti od faktora kao što su vrsta materijala koji se koristi i složenosti procesa restauracije. Keramičke krunice su skuplje od tradicionalnih metalo-keramičkih krunica, ali nude superiornu estetiku i  veću biokompatibilnost, čineći ih vrednim ulaganjem u Vaše oralno zdravlje i izgled. 

Ukoliko razmatrate opciju izrade keramičkih krunica – pozovite nas i zakažite konsultacije. Tokom konsultacija i procene Vaših potreba, stručni tim stomatološke ordinacije Dentin, će Vam preporučiti najbolje rešenje i dati najbolju ponudu!

POZOVITE NAS

Često postavljana pitanja

Kolika je trajnost bezmetalnih krunica?

Sa pravilnom negom i održavanjem, bezmetalne krunice mogu najmanje 10 godina, pa čak i duže. Redovni stomatološki pregledi i dobre navike u oralnoj higijeni pomoći će u očuvanju izgleda i strukture Vaših zubnih krunica.

Mogu li se keramičke krunice izbeliti?

Keramičke krunice ne reaguju na tretmane izbeljivanja kao što to čine prirodni zubi. Ako razmišljate o izbeljivanju zuba, najbolje je da se konsultujete sa stomatologom pre izrade i postavljanja krunice kako bi se boja budućih krunica prilagodila Vašoj želji.

Da li su keramičke krunice bezbedne za sve pacijente?

Bezmetalne krunice se smatraju bezbednim i biokompatibilnim za većinu pacijenata

Nega i održavanje bezmetalnih krunica

Nekoliko saveta koji Vam mogu pomoći u očuvanju izgleda i dugotrajnosti Vaših zubnih krunica su:

 • Održavajte oralnu higijenu: Perite zube najmanje dva puta dnevno mekom četkicom i pastom za zube sa fluorom, obraćajući posebnu pažnju na područje oko krunice. Koristite zubni konac dnevno kako biste uklonili zubni plak i ostatke hrane između zuba.
 • Redovni stomatološki pregledi: Posećujte stomatologa radi redovnih stomatoloških pregleda i čišćenja kako bi vaša keramička krunica ostala u optimalnom stanju i kako bi se rano otkrili svi potencijalni problemi.
 • Zaštita krunice: Ukoliko škripite zubima noću (bruksizam) ili se bavite kontaktnim sportovima, razmislite o nošenju zaštitnika za zube napravljenog po meri kako biste zaštitili keramičku krunicu i ostale zube od oštećenja.
 • Izbegavajte tvrdu ili lepljivu hranu: Iako su keramičke krunice izdržljive, najbolje je izbegavati žvakanje tvrde ili lepljive hrane koja bi potencijalno mogla oštetiti ili izbaciti krunicu.
 • Rešavanje stomatoloških problema na vreme: Ukoliko osetite nelagodnost, osetljivost ili imate problema sa keramičkom krunicom, što pre kontaktirajte stomatologa na kako bi se problem rešio i sprečile dalje komplikacije.

Imate dodatno pitanje, ili Vam je potreban savet? Kontaktirajte nas!

POZOVITE NAS

Zaključak o bezmetalnim keramičkim krunicama

Bezmetalne krunice su vrhunsko estetsko i dugotrajno protetsko rešenje za pacijente koji žele da obnove funkciju i izgled svojih zuba. Sa različitim vrstama koje su dostupne, vaš stomatolog može vam pomoći da se odlučite za najbolju opciju bezmetalnih keramičkih krunica koja odgovara vašim individualnim potrebama. Prateći savete za negu i održavanje iznete u ovom vodiču, možete uživati u dugotrajnom i lepom osmehu.

Da biste zakazali konsultacije ili saznali više o našim stomatološkim uslugama, pozovite nas već danas!

POZOVITE NAS

Spremni za Osmeh?

Zakažite pregled