Krunice za zube

Šta su krunice za zube?

Krunice za zube su kapice u obliku zuba koje stomatolog postavlja na oštećeni zub, i mogu biti izrađene od različitih materijala. Za razliku od zubnih faseta (vinira), postavljaju se preko cele površine prethodno pripremljenog zuba cementiranjem, kako bi se obezbedilo pravilno prijanjanje. Krunice za zube imaju zaštitnu i estetsku funkciju. Zaštitna funkcija se ogleda u funkciji “omotača” koja vraća snagu i funkciju oštećenom zubu. Estetska funkcija zubne krunice se ogleda u vraćanju izgleda oštećenog zuba što je bliže moguće prirodnom izgledu. 

Stručni tim Dentin stomatološke ordinacije, Vam je u daljem tekstu spremio sve što je potrebno da znate o zubnim krunicama, uključujući vrste zubnih krunica, materijale od kojih se izrađuju i proceduru izrade i postavljanja zubnih krunica. 

Kada Vam je potrebna zubna krunica?

Krunice za zube imaju višestruku namenu i mogu se koristiti u različitim situacijama. Zubna krunica Vam može biti potrebna u svrhu ojačanja slabog zuba, zaštite i podrške napuklog zuba, obnove istrošenog ili slomljenog zuba, prekrivanje kanala korena zuba, prekrivanje lečenog zuba, zubnog implanta ili samo iz estetskog razloga – prekrivanja zuba koji je promenio boju. 

Ukoliko razmatrate izradu i postavljanje krunica na jedan ili više zuba, neophodno je da se konsultujete sa Vašim stomatologom. Stomatolog će Vam nakon obavljenog pregleda predložiti najbolje rešenje, a koje je u skladu sa Vašim potrebama i krajnjim ciljem koji želite da postignete. Za sva Vaša pitanja, konsultacije, savete i intervencije – stručni tim stomatološke ordinacije Dentin Vam je dostupan na adresi Internacionalnih brigada 41 na Vračaru u Beogradu.

 

POZOVITE NAS
krunice-za-zube

Vrste zubnih krunica

Danas je dostupno nekoliko vrsta zubnih krunica, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i prednosti. Odgovarajuća vrsta krunice za zube zavisiće od Vaših ličnih preferencija i potreba koje su u skladu sa preporukom Vašeg stomatologa. Najčešće vrste krunica za zube su:

Metalne krunice za zube

Metalne krunice za zube se izrađuju najčešće od materijala kao što su zlato, paladijum, nikl ili hrom. Metalne krunice su izuzetno izdržljive i odlično podnose sile griženja i žvakanja. Vrlo retko se lome, i imaju najduži vek trajanja od svih krunica. Međutim, metalna boja je njihov glavni nedostatak sa estetskog aspekta. Iz ovog razloga se ređe primenjuju kao rešenje za prednje zube koji su vidljivi, dok su i dalje odlična opcija za bočne zube koji nisu lako vidljivi.

Metalokeramičke krunice za zube

Metalokeramičke krunice za zube (Porcelain-Fused-to-Metal Crowns) kombinuju izdržljivost metala sa prirodnim izgledom keramike. Prilikom izrade metalokeramičkih krunica, stomatolog može uskladiti nijansu krunica sa prirodnom bojom Vaših zuba, stvarajući besprekoran izgled. Metalokeramičke krunice sastavljene su od legure metala na koju se potom nanosi keramika kako bi se postigle odgovarajuće estetske karakteristike. Zub se za ovu vrstu protetske nadoknade brusi ispod nivoa desni. Za razliku od metalnih krunica, sa estetskog aspekta, metalo-keramičke krunice za zube su pogodnije i češće u restauraciji prednjih zuba, dok su podjednako dobre i u restauraciji zadnjih zuba.

Sa godinama dolazi do povlačenja desni i pojave metalnog ruba oko krunice zuba. Zbog prisutnosti metala transparencija gotovo da i ne postoji. Metalokeramičke krunice su biokompatiblne sa zadovoljavajućim estetskim karakteristikama.

Pročitajte opširnije o metalokeramičkim krunicama.

Bezmetalne keramičke krunice za zube

Bezmetalne keramičke krunice su protetske nadoknade koje su u potpunosti izrađene od keramike. Savršeno se uklapaju sa preostalim zubima pacijenta i izgledom najviše podsećaju na prirodne zube. Visokopolirana keramika onemogućava nakupljanje naslaga hrane za površini keramičkih krunica. 

U poređenju sa metalokeramičkim krunicama, brušenje zuba za ovu vrstu protetske nadoknade je manje i odvija se u nivou desni zuba, dok se kod metalokeramike linije preparacije zuba nalazi ispod nivoa desni. Kod bezmetalnih keramičkih krunica, važno je istaknuti očuvanje desni – nema njihovog prebojavanja i pojave tzv. metalnog ruba oko krunice zuba.

Keramičke krunice su indikovane kao rešenje na prednjim i na bočnim zubima. Dozvoljena je i kombinacija keramičkih i metalokeramičkih krunica. Više povezanih bezmetalnih krunica predstavlja bezmetalni keramički most.

Idealna translucentnost i transparentnost keramike, bezmetalnu keramičku krunicu čini najlepšom zubnom nadoknadom. Propuštanje svetlosti je skoro pa identično prirodnom zubu! Dugotrajnost, biokompatibilnost i savršena estetika samo su neki od faktora koji će Vas opredeliti za ovu vrstu protetskog rada.

Pročitajte detaljnije o bezmetalnim keramičkim krunicama.

Zubne krunice – za jedan dan!

Da, moguće je! Sa napretkom u tehnologiji, danas postoji mogućnost uzimanja digitalnog otiska, izrade i postavljanja zubnih krunica za samo jedan dan! Koristeći inovativnu CAD/CAM tehnologiju, moguće je uzimanje otiska zuba i dizajniranje krunice za zube u stomatološkoj ordinaciji. Krunica se tokom ovog postupka nakon uzimanja digitalnog otiska zuba pravi od čvrstog keramičkog bloka koji se oblikuje i dizajnira u krunicu po Vašoj meri. Glavna prednost ove tehnologije je maksimalan komfor i udobnost pacijenta, i činjenica što za samo jedan dan, tokom samo jedne posete stomatološkoj ordinaciji, možete dobiti novu zubnu krunicu! 

Ukoliko razmatrate opciju izrade krunica za zube, tim stomatologa ordinacije Dentin je dostupan za odgovore na sva Vaša pitanja, da Vam potrebne savete, izvrši konsultacije i pomogne na putu do novog osmeha već danas!

POZOVITE NAS

Krunice za zube – Cena

Cena zubnih krunica može varirati u zavisnosti od više faktora, a to su: vrsta zubnih krunica (metalne, metalokeramičke ili bezmetalne keramičke krunice), kao i broja zubnih krunica koje se izrađuju/postavljaju. Dodatni faktor, koji nije moguće predvideti je trenutno stanje oralnog zdravlja pacijenta i da li će eventualno dodatni tretmani/zahvati biti potrebni pre postavljanja krunica. Stoga, najprecizniju cenu izrade i postavljanja zubnih krunica je moguće dati tek nakon konsultacija i pregleda pacijenta.

Konsultacije i pregled u stomatološkoj ordinaciji Dentin možete zakazati putem telefona ili emaila, u terminu koji Vama odgovara. Prilikom prvog susreta naši stomatolozi sa višegodišnjim iskustvom, će Vam odgovoriti na sva pitanja, predložiti najbolje rešenje i dati najbolju ponudu.

POZOVITE NAS

Procedura izrade i postavljanja zubnih krunica

Dobijanje nove krunice za zub uključuje obično nekoliko koraka i poseta stomatologu. Opšta procedura se sastoji iz:

  1. Prve konsultacije i pregled – Tokom prvog pregleda kod stomatologa, razgovaraćete o najboljim opcijama lečenja koje su u skladu sa Vašim specifičnim potrebama. Ovom prilikom će stomatolog i utvrditi da li je zubna krunica najpogodnije rešenje u Vašem slučaju.
  2. Priprema zuba – kako bi se obezbedilo savršeno pristajanje buduće krunice, stomatolog će morati da pripremi Vaš zub uklanjanjem male količine zubne gleđi. Ovaj korak je neophodan u cilju stvaranja prostora za buduću zubnu krunicu i obezbeđivanje savršenog uklapanja.
  3. Uzimanje otiska – Nakon izvršene pripreme zuba, Vaš stomatolog će postaviti privremenu zubnu krunicu preko prethodno pripremljenog zuba kako bi ga zaštitio. Ova privremena kruna će Vam pružiti neophodnu funcionalnost i estetiku dok trajna krunica ne bude spremna.
  4. Cementiranje trajne krune – kada Vaša trajna krunica bude spremna, stomatolog će ukloniti privremeno postavljenu zubnu krunicu i proveriti pristajanje i izgled nove trajne krunice. Stomatolog će se pobrinuti da krunica bude pravilno poravnata sa okolnim zubima i cementirati Vašu trajnu krunicu na mesto pripremljenog zuba.
  5. Naknadne posete stomatologu – Nakon postavljanja trajnih krunica, moguće je da ćete morati zakazati dodatnu posetu Vašem stomatologu kako biste bi rešili sve nedoumice, eventualne nelagode ili probleme koji se mogu pojaviti.
krunice-za-zube-procedura

Napomena je da se procedura može delimično razlikovati od pacijenta do pacijenta, stoga ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica vezanih za proceduru izrade, izbora i postavljanja zubnih krunica – kontaktirajte nas! Stomatolozi ordinacije Dentin Vam stoje na raspolaganju sa odgovorima na sva Vaša pitanja.

 

POZOVITE NAS

Održavanje zubnih krunica

Briga o zubnim krunicama i njihovo pravilno održavanje je veoma važno kako biste održali dugovečnost i osigurali optimalno oralno zdravlje. Praktikovanje dobrih navika oralne higijene je preduslov:

  • Perite zube najmanje 2 puta dnevno četkicom.
  • Čistite zube koncem svakodnevno, sa posebnom pažnjom oko prostora zubne krunice.
  • Izbegavajte korišćenje zuba kao alata!
  • Redovno posećujte svog stomatologa radi redovnih pregleda i profesionalnog čišćenja.
  • Ukoliko osetite bilo kakvu nelagodu, preosetljivost ili primetite promene na zubnoj krunici, odmah se obratite svom stomatologu radi procene.

 

Krunice za zube – iskustva pacijenata

Generalna iskustva pacijenata nakon postavljanja zubnih krunica su izuzetno pozitivna. Mnogi pacijenti se odlučuju za ovaj stomatološki zahvat sa ciljem rešavanja različitih stomatoloških problema – od estetskih poput boljeg poravnanja zuba do restauracije oštećenih zuba. Krunice za zube su trajno i praktično rešenje koje vraćaju funkciju zuba i daju pacijentu novi osmeh. 

Procedura postavljanja zubnih krunica je danas rutinski i relativno bezbolan proces zahvaljujući savremenim stomatološkim tehnikama i primenom anestetika. Nakon zahvata, pacijenti pored poboljšane sposobnosti zagriza i žvakanja najviše komentarišu veće samopouzdanje prilikom osmeha. Danas je opšte prihvaćen konsenzus da benefiti krunica za zube znatno prevazilaze početnu investiciju, čineći ih vrednim ulaganjem u dugoročno oralno zdravlje pacijenta.

Ukoliko razmatrate opciju postavljanja zubnih krunica, pozovite nas već danas i tokom konsultacija sa našim stomatologom odredićemo najbolji plan lečenja i zajedno napraviti prvi korak ka Vašem zdravijem i lepšem osmehu.

Spremni za Osmeh?

Zakažite pregled