Parodontologija

Zubni kamenac, krvarenje desni i paradontopatija

Kako nastaje zubni kamenac?

Naslage na zubima pod uticajem pljuvačke očvršćavaju-mineralizuju i na taj način dovode do nastanka zubnog kamenca. Brzina stvararanja kamenca je individualna i uslovljena je brojnim faktorima: sastav pljuvačke,položaj zuba-teskoba, pušenje, kafa, starosna dob pacijenta… Kao kamenčić u cipeli, zubni kamenac pritiska/žulja desni i dovodi do razvitka upale- gingivitisa. Tada možemo primetiti crvenije, otečene desni kao i prosustvo krvarenja prilikom pranja zuba. Upala desni se može lečiti!

Redovno uklanjanje kamenca, pravilna oralna higijena uz upotrebu interdentalnih četkica ili zubnog konca preduslov su za zdrave desni. Jedno od najčešćih pitanja je koliko puta godišnje treba uklanjati kamenac a tačan odogovor na ovo pitanje ne postoji. Preporuka je dva puta godišnje, ali opet to zavisi od brzine njegovog nastanka, pa je kod nekih pacijenata neophodno češće uklanjanje kamenca.

Paradontopatija

Nelečeni gingivitis u koaliciji sa zubnim kamencom dovodi do povlačenja desni i koštanog tkiva tj. formiranje dzepova i nastanak paradontopatije. Džepovi se mogu formirati oko svih zuba- generalizovana paradontopatija, oko grupe zuba ili pak oko jednog zuba. U kasnijim stadijumima ovog oboljenja dolazi do labavljenja i posledičnog gubitka zuba.

Paradontopatija se ne može izlečiti ali se može zaustaviti. Kod ovog oboljenja raspadnuto tkivo sa mikroorganizmima i kamencom se uklanja hirurški pod direktnom kontrolom oka. Intervencija je bezbolna. Uklanjanjem uzroka i pravilnim održavanjem oralne higijene, zaustavlja se progresija bolesti i produžava se vek zuba!

Spremni za Osmeh?

Zakažite pregled