Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je proces kojim se pomoću hemijske reakcije postiže i do nekoliko nijansi svetlija boja zuba. Hemijska reakcija oksidacije se postiže pomoću vodonik ili karbamid peroksida koji se nanose na spoljašnu površinu zuba. Izbeljivanje zuba moze biti: kućno, ordinacijsko i izbeljivanje avitalnog, lečenog zuba.

izbeljivanje-zuba

Kućno izbeljivanje zuba

Kućno izbeljivanje zuba vrši se pomoću posebnog silikonskog treja i gelova. Trej u sebi sadrži depoe u kojima se aplikuje gel. Nosi se u toku noći u trajanju od 10-14 dana. Dok traje sam proces treba izbegavati konzumaciju crnog vina, kafe, duvana…

Pasta za zube koja se koristi u toku izbeljivanja je posebna pasta koja pospešuje proces remineralizacije zuba, tako da je proces izbeljivanja u potpunosti bezbedan. Pacijent sam određuje željenu nijansu, pa proces može trajati i kraće od dve nedlje, ali ne sme trajati duže. Izbeljivanje zuba može se ponoviti nakon par meseci.

izbeljivanje-zuba

Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Ordinacijsko izbeljivanje zuba obavlja stomatolog, proces se sastoji od aplikacije gela u tri sesije, jedna sesija traje 15min, dakle ukupno trajanje pri prvoj poseti je 45min. Ukoliko niste zadovoljni rezulatom proces se ponavlja nakon par dana. Kod ordinacijskog izbeljivanja koriste se agresivniji gelovi ali je i njihov efekat odmah vidljiv.

Izbeljivanje avitalnih zuba

Lečeni, avitalni zubi vremenom gube svoju boju. Izbeljivanje ovakvih zuba se znatno razlikuje od klasičnog izbeljivanja. Kod ovih zuba neophodno je ukloniti staru plombu i gel za izbeljivanje zuba aplikovati s unutrašnje strane zuba. Nakon postignute zadovoljavajuće boje, postavlja se plomba u novoj svetlijoj nijansi, čime se dodatno doprinosi dobijanju željene boje.

Spremni za Osmeh?

Zakažite pregled