Dečija stomatologija

Kada početi sa pranjem zubića?

Mlečni zubi niču u periodu od 6 do 8 meseca. Sa nicanjem prvog zuba počinje i održavanje oralne higijene. Najbolje je ujutru i uveče bebine zubiće prebrisati čistom gazom.

Oko prvog rođendana možete početi sa upotrebom mekanih četkica. U tom periodu savetuje se i prvi odlazak deteta stomatologu.

dečiji-stomatolog

Prva poseta stomatologu

Jako je važno da prvi kontakt deteta sa stomatologom ne bude u trenutku kada dete nešto boli, kako se u samom početku ne bi stvorili odbojnost i strah prema stomatološkim intervencijama.

Prvi pregled treba biti rezervisan sa upoznavanjem deteta sa stomatološkom ordinacijom i stomatološkim osobljem.

Što ranije počnete sa stomatološkim pregledima, veće su šanse da predupredite eventualne probleme, jer deca sa zdravim zubicima lakše žvaću hranu, nauče razgovetno da pričaju i smeju se sa samopouzdanjem.

Na taj način lakše će se navići da je odlazak kod stomatologa rutina a ne bolan i strašan. Svojim ličnim primerom dete usmerite da stomatologa prihvati kao prijatelja.

dečiji-stomatolog-vračar-beograd

Karijes mlečnih zuba

Zbog češćeg unosa ugljenih hidrata kao i specifičnosti anatomsko-morfoloških karakteristika mlečnih zuba, karijes je česta pojava. Kvarove na mlečnim zubima neopohodno je što pre popraviti, jer se karijes mlečnih zuba brzo širi.

Mlečni zubi čuvaju prostor stalnim zubima, i njihova prerana ekstakcija može uticati na pojavu ortodontskih problema, nedovoljno prostora za smeštanje stalnih zuba ili pak nepravilnosti u njihovom položaju.

Spremni za Osmeh?

Zakažite pregled