Metalokeramičke krunice

Šta su metalokeramičke krunice?

Metalokeramičke krunice su vrsta zubnih kruna koje se sastoje od čvrstog metalnog jezgra koje je u unutrašnjosti i keramičkog sloja na površini. Metalno jezgro se najčešće izrađeno od metalnih legura kobalt-hrom, molibdena ili titanijuma. Keramički sloj se sastoji od porcelana što obezbeđuje metalokeramičkim krunicama zadovoljavajući estetski efekat.

Metalokeramičke krunice su danas samo jedna od dostupnih vrsta krunica za zube, česti su izbor pacijenata i koriste se za restauraciju jako oštećenih zuba ili kada postoji gubitak zuba koji ugrožava funkciju žvakanja ili narušava izgled pacijenta.

 

Ukoliko su Vam potrebne konsultacije ili savet oko izbora najboljeg rešenja, ne oklevajte da nas kontaktirate bez obzira da li ste naš pacijent ili ne. Stomatolozi ordinacije Dentin su Vam na raspolaganju za sva Vaša pitanja putem online forme, i telefona (poziv, Viber, WhatsApp).

POZOVITE NAS

Metalokeramičke krunice – njihove prednosti

  • Estetika: Zahvaljujući spoljašenjem sloju od keramike, metalokeramičke krunice mogu biti prilagođene bojom tako da se savršeno uklapaju sa bojom okolnih zuba, čime se postiže zadovoljavajući estetski efekat. Keramika ima slične karakteristike prirodnom zubu, što dodatno doprinosi estetskoj vrednosti ove vrste zubnih krunica.
  • Izdržljivost: Metalokeramičke krunice su veoma izdržljive, sposobne da izdrže svakodnevne sile žvakanja.  Izuzetno su dugotrajne i otporne na habanje iz razloga što su napravljene su od metala i keramičkog sloja, materijala koji su izuzetno izdržljivi.
  • Pristupačnost: Metalokeramičke krunice predstavljaju ekonomičniju alternativu bezmetalnim krunicama sa zadovoljavajućim vizuelnim efektom.

Mane metalokeramičkih krunica

  • Vidljiva tamna linija u slučaju povlačenja desni: Zbog prisustva metalne komponente u sastavu metalokeramičkih krunica, moguća je vremenom pojava tamne linije na dnu krunica ukoliko dođe do povlačenja desni pacijenta.
  • Mogućnost pojave alergijskih reakcija: Kod malog broja osoba sa prisutnom preosetljivosti na metalnu komponentu u sastavu metalokeramičkih krunica.
  • Invazivnija procedura – u poređenju sa bezmetalnim krunicama i fasetama, prilikom postavljanja metalokeramičkih krunica može biti uklonjen značajan deo prirodne strukture zuba.
  • Pucanje keramičkog dela metalokeramičke krunice: u slučajevima upotrebe “zuba kao alata” ili griženja izuzetno tvrde hrane (npr. lešnik).

Metalokeramičke krunice – cena

Cena metalokeramičkih krunica nije jednostavna za generalizaciju, jer zavisi od mnogo faktora kao što su trenutno stanje Vašeg oralnog zdravlja, činjenice da li je neophodna dodatna priprema zuba, kakav je kvalitet susednih zuba i desni, koji metal se koristi za osnovu krunce, broj zubnih krunica koji se radi i slično. 

Stoga, umesto da Vam dajemo nejasnu i opštu procenu, naš stručni tim stomatologa će Vam pružiti personalizovanu procenu troškova na osnovu Vaših individualnih potreba i ciljeva. Pozivamo vas da zakažete konsultacije, kako bismo zajedno razmotrili sve aspekte lečenja koje Vam je potrebno i pružili Vam najbolju ponudu. Naša misija je da Vam pružimo najbolje moguće rešenje, koje će istovremeno zadovoljiti Vaše estetske i funkcionalne potrebe, po najpovoljnijih uslovima.

POZOVITE NAS

Ugradnja zubnih krunica u stomatološkoj ordinaciji Dentin

Ukoliko odlučite da poboljšate svoj osmeh kroz proces ugradnje krunica, razumemo da to zahteva određeni budžet, ali još važnije i strateško razmišljanje pri izboru pravog stomatologa. Redovni stomatološki pregledi mogu biti optimalno rešenje ako je problem u ranoj fazi. Ako situacija zahteva hitniju intervenciju, nema potrebe za brigom – naš tim stručnih stomatologa u Dentin ordinaciji će vam ponuditi bezbolna i efikasna rešenja.

Za relativno kratko vreme, i po pristupačnim cenama, možete imati novi, blistavo beli osmeh. Mi u Dentinu, smatramo da je vredno investirati u osmeh, jer on odslikava pozitivnu energiju i samopouzdanje.

Na vama je konačna odluka o izboru bezmetalnih ili metalnih keramičkih krunica. Ukoliko razmišljate o implantima ili fasetama, preporučujemo Vam da istražite i ostale kategorije na našem sajtu kako biste bolje razumeli šta one podrazumevaju.

Stomatološka ordinacija Dentin je potpuno opremljena najsavremenijom tehnologijom, a naše osoblje je tu da Vam pruži detaljne informacije o svakom aspektu postupka. S toga, nema potrebe za brigom.

Čak i u situacijama kada dođete sa komplikacijom, naš tim iskusnih i ljubaznih stomatologa će vam predložiti najefikasnije rešenje. Naša misija je da obezbedimo rešenja koja neće opteretiti Vaš budžet, koja su bezbolna i koja će vas podstaći da nam se ponovo obratite za sve Vaše stomatološke potrebe.

Ne čekajte da problem eskalira. Napravite pravovremenu odluku i posetite nas.

POZOVITE NAS
metalokeramičke krunice ugradnja

Metalokeramičke krunice – postupak ugradnje

Postupak ugradnje metalokeramičkih krunica uključuje niz koraka, slično kao i kod ostalih vrsta zubnih kruna. Ovaj proces podrazumeva veliku preciznost i stručnost da bi se postigao optimalan rezultat.

Prvi korak je priprema zuba, što uključuje brušenje kako bi se zub smanjio i pripremio za postavljanje krune. Ovo je ključan korak koji zahteva pažljivost kako bi se osiguralo da će kruna biti prikladno postavljena.

Nakon toga, pravi se otisak zuba. Ovaj otisak je od vitalnog značaja jer služi kao model za izradu krunice u laboratoriji.

Izrada krunice je proces koji se odvija u stomatološkoj laboratoriji i zahteva određeni vremenski period. Ovo je vreme kada se naši stručnjaci posvećuju detaljima kako bi se Vaša buduća krunica savršeno uklopila. Tokom ovog perioda, pacijent je pozvan na odabir boje zuba i probne seanse, kako bi se osiguralo da će krunica biti što vernija prirodnom zubu.

Kada je krunica gotova, zub se temeljno čisti i obrađuje kako bi se kruna mogla pravilno postaviti. Ovaj deo postupka je od ključnog značaja za dugotrajnost krunice i zaštita zuba od potencijalnih infekcija.

U nekim slučajevima, može se preporučiti vađenje živca iz zuba pre nego što se postavi krunica. Ova mera predostrožnosti se preduzima kako bi se izbegla moguća upala živca i intenzivan bol nakon postavljanja krunice. Osim toga, ako se upala dogodi nakon postavljanja krunice, lečenje može biti mnogo komplikovanije. Dakle, preventivne mere poput ove mogu biti od velike koristi kako bi se osigurala dugotrajnost i zdravlje vaših zuba.

Za sva pitanja, konsultacije, preglede i intervencije – stručni tim stomatološke ordinacije Dentin Vam je dostupan svakoga radnog dana od 11 do 18h i subotom od 10 do 13h na adresi Internacionalnih brigada 41, Beograd (Vračar). 

Spremni za Osmeh?

Zakažite pregled